Aleksandar Bogunović

aleks_gokart

Deček rojen 6.4.2008 v Ljubljani doma iz Postojne.
Aleks je s svojim 7meseci starosti zapustil svojo državo in z družino odšel v Mehiko. Očetova strast do motošporta ni dala miru in je svojemu sinu kupil avto na baterije še predno je shodil.Le ta mu je na začetku služil kot opora za vstajanje in tako je tudi shodil ob njem. aleks_mustang

Tako je Aleks pri svojih dveh letih, ko je dosegel pedalko za plin že popolnoma sam vozil svojega Mustanga. Kmalu hitrost ni bila dovolj visoka in je bilo potrebno zamenjati baterijo in polnilec za močnejše in tako že dosegli hitrost 18km/h.

Pri svojih štirih letih je Aleks na Avtodromu Monterrey, Nuevo Leon, Mehika sedel prvič v baby kart z dvotaktnim motorjem Comer 50ccm in se čisto navdušil nad kartom.
Tako je pričel svojo dirkaško kariero in še isto leto postal podprvak kategorije KidKart pokala Rotax Maxchallange!

mladi_aleks aleks_gokart2

Naslednje leto večino dirk zmaga in postane prvak pokala Rotax Max Challange Noreste 2014 kategorije KidKart.

aleks_stopnicke aleks_stopnicke_2 aleks_revija

Konec istega leta se Aleks udeleži mednarodnega pokala GPI Guadalajara 2014. Aleks se je prvič udeležil tako velikega prvenstva, kjer so se udeležili dirkači iz 14 držav vsega sveta. Navkljub pritiskom je Aleks pokazal izredno suverenost, dominiral je na vseh treningih, osvojil Pole Position in prvo mesto v finalni dirki.

aleks_stopnicke_3

Po osvojeni zmagi se Aleksov oče posvetuje z trenerji lastniki raznih ekip ali je smotrno, da Aleks prestopi v višjo kategorijo in sicer v Micro Max. Odgovori so bili soglasni »seveda saj ima izjemen talent in velik potencial«!
Zaradi prevelikega finančnega zalogaja mu oče kupi rabljeno Tony kart šasijo in pa rabljen Rotax motor 125ccm letnik 2002.

aleks_gokart3

Tako smo se odloči da bo Aleks v letu 2015 vozil Micro Max. Prvo dirko žal Aleks odstopi zaradi okvare motorja, drugo pa konča na drugem mestu napadajoč prvo!
Po tej drugi dirki se oče odloči da Aleksu vseeno kupi novo šasijo in se dogovori z ekipo Falcone GP, da vzamejo Aleksa v svojo ekipo. Šef ekipe Ernesto se strinja in prepriča očeta da Aleksa pelje na dirke pokala US Open in pa TX challange.
Tako se Aleks pri komaj sedmih letih udeleži svoje prve dirke v Dallasu, kjer se pomeri z 24 imi dirkači od katerih je bil najmanj dve leti mlajši.

aleks_rezultati aleks_rezultati2

Rezultati so bili fenomenalni Aleks je bil tako rekoč enako hiter kot Ugo Ugochukwu (tedanji mednarodni prvak) in Diego LaRoque, ki je aktualni svetovni prvak 2016 v MicroMaxu!

aleks_gokart4

 

Tukaj se je videlo da je Aleks res talentiran in velik potencial. Tega leta je Aleks dirkal še v Dentonu, Texas; Las Vegasu, Nevada; San Junction, Colorado; Oklahoma City, Oklahoma, kjer mu je za las ušel Pole Position, kjer je bil hitrejši od Italijana Enza Sciontia in z veliko smole v zadnjem krogu končal na 4. mestu!

Na “domačih” tleh v Mehiki je Aleks neglede na svojo ekstremno mladost dominiral in postal Prvak Mehike v kategoriji MicroMax!

aleksandar_plakete

aleksandar_pokal aleks_b aleks_stopnicke_4
IMG_1024

levo z dvignjenem pokalom

Na pokalu GPI Guadalajara 2016 je Aleks ponovno pokazal da je iz pravega testa in se z najhitrejšimi časi potegoval za pole position in dosegel drugo štartno mesto, ter končal dirko na tretjem mestu z velikanskimi težavami z motorjem, ter profesionalno obranil tretje mesto.

Mehiška revija GO-KART – Naslovnica revije!

IMG_8739

Članek o Aleksu v Mehiški reviji GO-KART!

IMG_8740

MAX CHALLENGE
GRAND NATIONAL 2016 MEXICO
max-c-grand-national-me-2016 Letos je Aleks zmagal Max Challange Grand National Mehika in si tako priboril ticket za Rotax Max World finals.

max-c-grand-national-me-2016-2

Aleks se je letos v Aprilu mesecu vrnil z družino v svojo rojstno Slovenijo, kjer se je nemudoma udeležil državnega prvenstva in na Vranskem dosegel 3. mesto kljub velikanski spremembi okolja. Ni se udeležil vseh dirk državnega prvenstva zaradi drugih večjih dirk kot na primer Euro Max Finals z ekipo Lotus pod vodstvom Domena Jerančiča in podporo očeta Franca. Na predzadnji dirki v Italiji v Cividale-ju je Aleks osvojil 2. mesto. Veliko izkusnjo je Aleks dobil tudi na pokalu WSK v Italiji – dirkališče Adrija v kategoriji mini 60, kjer se je meril z piloti do 13. Leta starosti.

IMG_0340Vransko Aleks in njegov trener Domen Jerančič

IMG_0344»priprave«
Vransko in doseženo 3. mesto z ekipo LOTUS kart racing
IMG_8934 IMG_8936
Cividale Italija in doseženo 2. Mesto z ekipo LOTUS kart racing.
italija-lotus italija-lotus-2

Aleks je na vkljub temu, da se ni udeležil vseh dirk skupno zasedel 4. Mesto!

Max World Finals 2016 Sarno – Italy

Aleksandar eden od dveh 8 letnikov na svetovnem prvenstvu!

IMG_1390

14.10.2016 se je Aleks udeležil svetovnega prvenstva v Sarnu v Italiji. Po odličnih začetkih, ko je dosegal top ten čase in 12. kvalifikacijski čas ga je doletela smola, namreč Aleks je dobil penalty in odvzet mu je bil najhitrejši krog, kar ga je potisnilo na 22 mesto, od koder se Aleks ni in ni mogel prebiti v ospredje.

Aleks je bil edini pilotov na svetovnem prvenstvu, ki je imel 8 let ostalih 34 pilotov je bilo 9 do 10 let starih!

Leto 2018 je za Aleksa zelo pomembno leto v njegovi karieri saj je dosegel vrhunske rezultate kot so:
1. Državni prvak Slovenije v kategoriji Micromax!

GYMD3586IMG_0471

2. Vice prvak sport stil pokala!

3. Drugo mesto na evropskem bonus cup CEE dirki, kjer se je za prvo mesto boril z Oskarjem Wurzom – sinom bivšega dirkača F1 Aleksandra Wurza!

cee-1 cee-2

Aleks že pridno trenira s svojim novim trenerjem Marijanom Grubenskim in se pripravlja na novo sezono katere cilji so zelo visoki in sicer vrh same svetovne elite na WSK pokalih v Italiji! Za to bo potrebno veliko treningov in odrekanj.

Koledar dirk za WSK si oglejte tu